Bijen bestaan al meer dan 40 miljoen jaar, de mens 2,5 miljoen jaar. Eigenlijk ligt het aan ons dat ze het zo moeilijk hebben. We hebben hun natuurlijke habitat vernield en hun voedsel vergiftigd. We hebben de honingbijen gebruikt zonder voldoende aandacht te schenken aan hun welzijn.

Tot aan het einde van de negentiende eeuw werden ze gehouden in potten, manden en een heel gamma houten bakken. Deze waren allemaal bedoeld als imitatie van een holle boom. Met de uitvinding van de bijenkast met beweegbare ramen, zagen we een exponentiële groei van de commerciële bijenteelt. Later evolueerde dit vaak tot een industriële schaal. Momenteel behandelen we ze als vee; soms zijn het scharrelkippen, soms batterijkippen. Met alle virussen, parasieten en ziektes zoals de "verdwijnziekte" er bovenop. Het hoeft niet zo te zijn, en vele mensen realiseren zich dat. Ook meer en meer imkers !

Hier zijn een aantal voorbeelden van wat jij zelf kan doen:

1Creëer je eigen bij-vriendelijke zone!

Door synthetische insecticiden en pesticiden te vermijden kan je al heel wat doen. Let goed op de samenstelling van bijvoorbeeld compost of potgrond, deze bevatten soms Imidacloprid of andere gevaarlijke middelen. Deze stoffen zijn extreem giftig voor alle insecten en ook voor alle organismen die in de bodem de voeding voor planten maken. Er zijn goede alternatieven, en organisaties als Velt willen je hier graag in bijstaan.

Voorzie een ruimte in de tuin voor planten die stuifmeel en nectar aanbieden. Ook een verticale tuin of balkonparadijs behoren tot de mogelijkheden. Laat gerust de paardenbloemen en klaver staan in je gazon. Je hoeft deze niet zo vaak te maaien, en als je er een mooi bordje bijzet waar "Bij-vriendelijke zone" op staat, zal niemand je er op aankijken.

2. Maak een "bijenhotel"!

Het zelf maken van een nestplaats voor solitaire bijen is niet alleen voor handige Harry's... Kijk maar eens op deze link van Ecohuis Antwerpen. Op bijenhotels.nl kan je ook veel aanvullende informatie vinden. Natuurpunt heeft hier ook veel informatie. Verder is het een goed idee voor een project op school. En... wie geen tijd heeft kan er kopen op tuinwinkel.be of bij Natuurpunt. Contacteer Tinneke Thijs voor een offerte op maat: educatie (at) natuurpunt (punt) be

3Steun je plaatselijke imkers!

Ambachtelijke inlandse honing is onvergelijkbaar. Er wordt gezegd dat onverwarmde honing, door de vele enzymen en het gefermenteerde stuifmeel, de effecten van stuifmeelallergie kan doen verdwijnen. Maar er zijn nog vele goede redenen om eens langs te gaan bij een imker in de buurt om honing te kopen. Supermarkt-honing komt vaak van heel ver, de ecologische voetafdruk is dus hoger. En échte honing smaakt helemaal anders en is ook gezonder. Vraag naar zuivere raathoning voor een heerlijke verwennerij. Het is eens wat anders dan pralines.

4. Wordt imker!

Bijen zijn fascinerende dieren. De kans bestaat dat, als je ze bestudeert en er een goed boek over leest, je besluit om zelf bijen te gaan houden. Het is gemakkelijker dan je denkt, en je hebt geen dure uitrusting nodig uit een mooie catalogus. Wie een schab kan maken kan waarschijnlijk ook een bijenkast maken. Op deze website kan je links vinden naar bouwplannen en praktische tips over apicentrische bijenteelt. Je kan ook hulp zoeken via het forum.

5Steun Hapicultuur!

Een andere mogelijkheid is het ondersteunen van ons project: er zijn vele verschillende mogelijkheden en hier vind je er alles over.

 


"Ik denk dat we over het experiment met de industriële bijenteelt kunnen zeggen dat dit niet werkt. Het is een te groot risico. Als we niet de gehele mensheid willen laten verdwijnen, zullen we ook best de andere aspecten van onze voedselvoorziening minder industriëel maken. Het gebruik van allerlei pesticiden die ons leefmilieu onherstelbaar beschadigen, de monocultuur teelten die de biologische diversiteit ondermijnen... onze landbouw is ook, uit eenzijdige economische motieven, teveel een industrie geworden." King Bee